FÖRLAG

Välkommen till Innovationshistoria Förlag AB - grundat 2011


Förlaget med målsättningen att bidra till förståelsen för teknik, innovationer, teknikhistoria och teknikpedagogik i Sverige

Här kommer Du att hitta spännande illustrerade kvalitetsböcker om människans tekniska och vetenskapliga innovationer i de längre historiska perspektiven. Dessa böcker sammanfattar pedagogiskt och populärvetenskapligt resultaten av många års forskning i arkiv och bland artefakter. Det handlar om bortglömda livsöden, motgångar och framgångar - på för människan idag centrala områden.


Med Innovationshistoria Förlag vill Michael H Lindgren bidra till förståelsen för innovationer, teknik, teknikhistoria och teknikpedagogik i Sverige. Men det handlar lika mycket om humaniora, naturvetenskap, religion och ekonomi och miljö - kort sagt tvärvetenskap!


Innovationshistoria Förlag AB

Wollmar Yxkullsgatan 37

118 50 STOCKHOLM


Webshopen har upphört. Men du kan köpa din Polhemsbok hos Bokus. Var god klicka här!


Och du kan fortfarande beställa din bok via mail från kontaktsidan här, samt ställa eventuella frågor. Frakt tillkommer på priset nedan.


Michael H Lindgren. Christopher Polhems Testamente. Berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige, 2011

Pris 300 kr


Michael H Lindgren. Glory and Failure. The Difference Engines of Johann Müller, Charles Babbage and Georg and Edvard Scheutz, 1987

Pris 250 kr

Kort sagt om CHRISTOPHER POLHEMS TESTAMENTE:

"En rikt illustrerad, gedigen biografi - ögonöppnande

  Dagen Nyheter, kultur 11 januari 2012

"Spännande biografi
  Uppsala Nya Tidning 15 januari 2012

"Heltäckande porträtt av Polhem
  Dalarnas Tidningar 6 februari 2012

"En utmärkt bok - som en deckare - lättläst -vacker!"


Christopher Polhems Testamente

Detta är berättelsen om invandrarsonen som föddes under enkla förhållanden på Gotland, blev föräldralös, uppmärksammades av två kungar och levde resten av sitt liv som en förmögen man. Endast genom hans brinnande intresse och unika förståelse för teknik blev denna resa genom samhällsklasserna möjlig. Många menade dessutom att han var den främste mekanikern, uppfinnaren och byggherren i riket. Det är berättelsen om en ensam persons strävan att revolutionera gruvhanteringen i landet, och samtidigt förvandla jordbrukslandet Sverige till ett industriland långt innan den industriella revolutionen kommit igång. Det är också en historia om högre teknisk utbildning 130 år innan våra tekniska högskolor grundades, och om avancerad automatiserad serieproduktion två århundraden innan Henry Fords masstillverkning av bilar startar på andra sidan Atlanten. Det är berättelsen om en mans vilja att vårda och ta tillvara våra skogar, våra gruvor och vårt vatten på bästa sätt för att tillverka kvalitetsvaror i metall till Sverige och Europa. Det här är berättelsen om förverkligandet av idéer och drömmar som fick samtiden att undra, häpna, skrämmas och t o m tala om trolldom. Det är historien om till synes moderna företeelser som teknikutveckling, innovationer, entreprenörskap, industridesign, teknikpedagogik, automatiska tillverkningsmaskiner, montera-själv-byggsatser och återanvändning – för snart 300 år sedan. Detta är berättelsen om Christopher Polhem.

Michael H. Lindgren, f. 1953, är civilingenjör i maskinkonstruktion och filosofie doktor i teknik och social förändring. Han har varit verksam som museiintendent med utställningar och föremål som specialitet, universitetslektor i teknik- och innovationshistoria, tekniklärarutbildare, gymnasielärare, projektledare för science centers och är en uppskattad föreläsare om människan, naturen och tekniken i de långa historiska perspektiven. Studier i idéhistoria och USA:s teknikhistoria, samt en period som gästforskare på Massachusetts Institute of Technology, MA. USA, har breddat hans kompetens. Med sitt särskilda intresse och kunskaper om praktisk teknik, samt erfarenhet av detektivarbete i arkiv, har han i sin verkstad byggt många repliker av tekniska föremål från förr, som medeltidsur, Christopher Polhem- och Leonardo da Vinci-maskiner, samt nytillverkat försvunna delar till 1700-talsteleskop. Han trivs lika bra vid en svarv eller i ett arkiv, som i ett fullsatt klassrum. Nu har han skrivit den första boken om Christopher Polhems liv och teknik på 100 år!