KONSTRUKTION

Ge liv åt historien! Rörliga märkvärdiga föremål! Alla spännande!

Om ni önskar att något tekniskt eller vetenskapligt föremål, eller om en hel miljö ska återskapas, kopieras, konstrueras så kan det ordnas. Lång erfarenhet finns i kombination med kunskaper om historia, konstruktion, produktion och material.

Välkomna att fråga om ni har något på hjärtat.        Michael

Vackra och spännande konstverk - föremål - repliker - kopior - maskiner - apparater- mekanik - trä - metall - plast - teknik - pedagogik - stillastående modeller/konstverk - rörliga - motordrivna - naturvetenskapliga instrument - science center experiment - samt saknade delar på historiska föremål - nyskapas, återskapas och nytillverkas i enstaka exemplar eller serier, som presenter t ex.


Många repliker, konstverk och funktionsmodeller har byggts sedan grundandet av min enskilda firma 1987 -  Innovationshistoria - Michael Lindgren Design Det handlar om föremål ursprungligen skapade av: Leonardo da Vinci, Christopher Polhem, Lars Magnus Ericsson, Robert Hooke, John Bird m fl.  Det mesta kan tillverkas, konstrueras, rekonstrueras i mina verkstad, med mina kunskaper, erfarenheter och verktygsamaskiner.


Min specialitet är attt kombinera arkiv- och dokumentforskning, med föremålsforskning och funktions- och materialanalys, för att skapa och återskapa tekniska och vetenskapliga föremål.


Det som har funnits eller aldrig har funnits - det skapar vi tillsammans efter era önskemål!


Även hela utställningar såklart!

Michael H Lindgren med sin motordrivna 1700-talsmodell "alfabetsmodell" i stor skala. Originalförlagan är ca 30 cm hög, och är gjord för att drivas runt för hand. Den tillhör Polhems mekaniska alfabet och är från 1700-talssamlingen den Kongliga modellkammaren. Några av dessa modeller finns bevarade och utställda i Tekniska museets samlingar i Stockholm. Den motordrivna stora repliken byggdes våren 2012. Utställd i Polhemsutställningen i Fenomenalen, Gotlands Fornsal, Visby.

Replik av medeltidsur byggt av Michael H Lindgren föreställande ur från tidigt 1400-tal. Bilden visar uret under tillverkning. Detta är ett "alarum", d v s ett ur med väckar-funktion, för att väcka munkar och nunnor i kloster till bön var tredje timma. På natten fick man dock sova 6 timmar. Handen - på engelska heter visare fortfarande "the hand" - visar tiden på den roterande och med stift progra-merbara urtavlan, som är ett kugghjul. Tiden i uret regleras med "oro", d v s den gamla och sämre tekniken, innan pendeln uppfanns. Det drivs med två lod (vikter). Uret är gjort på beställning till Heliga Birgitta jubileet 2003, och finns att beskåda i Heliga Birgitta Klostermuseum, Vadstena.

Christopher Polhems stora vattendrivna kuggfräsmaskin från Stjärnsunds Manufakturverk, byggd omkring 1711, för mass-tillverkning av kugghjul till vägg- och golvur. Den första av sitt slag i världen. Originalet finns på Tekniska museet i Stockholm.


I den andra bilden syns Michael H Lindgren med sin fullskalekopia av samma maskin.  Maskinen byggdes på tre veckor i ett akut läge till utställningen Människan och Tiden på Läckö slott 1989. Å andra sidan så menade Polhem just det - att den inte finns något så förslöande för hjärnan som att sova mer än tre timmar per natt.


Material i kopian: Stål, aluminium, furu, ek och björk.