FÖRELÄSNINGAR

DOKTORN KAN KOMMA!

INNOVATIONSHISTORISKA FÖRELÄSNINGAR 2024:

Michael H Lindgren föreläser om Polhem på "Polhemsknutarna" i landet 2011. Foto: Katarina Blomqvist

Jag, Michael, är forskare, lärare, universitetslektor, maskinkonstruktör, pedagog och historiker med lång yrkeserfarenhet som erbjuder spännande tvärvetenskapliga och rikt illustrerade föreläsningar. I fokus står människor, teknik, innovationer, energi, naturvetenskap, ekonomi, religion och miljö – allt i de långa historiska perspektiven.

Målgrupp är allainga tekniska förkunskaper behövs. Det handlar om okända bortglömda berättelser, vilka är det samlade resultatet av många års forskning på föremål och dokument mm – om innovationernas historia. Garanterat fascinerande och inspirerande föreläsningar erbjuds för till exempel människor i yrkeslivet, företag, museer, lärare, ingenjörer, seniorer, hembygdsföreningar, föreläsningsföreningar och liknande, samt för elever och studenter inom skilda områden. Intressanta och tänkvärda föreläsningar för till exempel personaldagar.

Föreläsningarna omfattar 90 minuter med eller utan paus i mitten

”Michael H Lindgren är en av våra mest anlitade föredragshållare med ämnen som Christopher Polhem 2015, Teknikens många ansikten 2016, Datorer på 1800-talet 2017, Svenska innovatörer 2021 och Människan, klockan och tiden 2024.

Michael är en brilliant föreläsare som med en naturlig framtoning och på ett fascinerande sätt delar med sig av sin gedigna naturvetenskapliga/tekniska/historiska bildning. Med glimten i ögat trollbinder han sin publik, förklarar komplicerade samband på ett lättfattligt sätt, anknyter ofta till människors liv och mänskliga företeelser och lockar fram många glada skratt – alltid lika uppskattad av åhörarna! Hans föreställningar är helt underbara och vi ser verkligen fram mot nästa tillfälle när vi åter kan engagera Michael.”

                                                                                                                               Docent Örjan Nilsson, Senioruniversitetet i Jönköping

AKTUELLA FÖRELÄSNINGAR 2024:


1: Christopher Polhem - entreprenörernas entreprenör!


Välkomna till en trevlig rikt illustrerad föreläsning om den otrolige mångsysslaren Christopher Polhem (1661–1751) och hans märkligt geniala uppfinningar och idéer. En garanterat spännande och mångfacetterad berättelse om Sverige på 1600- och 1700-talen – såsom Polhem upplevde det hela under sitt 89-åriga liv.


Föreläsningen utgår från min biografi Christopher Polhems Testamente. Berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige, Innovationshistoria Förlag AB 2011. Så, håll i er, för snart följer ni den ”heelt fattige” men otroligt driftige av familjen övergivne invandrarsonens mycket händelserika väg genom livet – från kreativ rastlös dräng via det trasiga konsturet i Uppsala domkyrka till hans gynnare Karl XI och Karl XII, till adlandet och entreprenören Polhems egen herrgård på Södermalm, samt byggandet av den första riktiga slussen i Stockholm – den vackra Röda Slussen. Det handlar om jordens ålder, utbildning, paralleller till Leonardo da Vinci, världens bästa hänglås, kostråd, Peter den Store, kakelugnar, vår första vetenskapliga akademi, gruvmaskiner, astronomi, barnuppfostran, det mekaniska alfabetet, textilmaskiner, klockor och mycket mera.


2: Datorer på 1800-talet!


En rikt illustrerad föreläsning om datorernas förhistoria – om några fascinerade personers märkliga upp-finningar – räknemaskiner med minnen, printer och program – långt innan elektriciteten kom! En spännande berättelse som utspelar sig i London och Stockholm på 1700- och 1800-talen. Föreläsningen bygger på min doktorsavhandling Glory and Failure. The Difference Engines of Johann Müller, Charles Babbage and Georg and Edvard Scheutz. 1987; 2:a uppl. MIT Press 1990.


Möt den ofantligt rike bankirsonen Charles Babbage på 1820-talet i industrialismens London och följ hans försök att bygga en ångdriven Mechanical Brain åt engelska staten och hela världen! Trots att han hade några av dåtidens skickligaste ingenjörer i sin verkstad och ofantliga mängder pengar – misslyckades han! Men snart skulle en 14-årig pojke i Stockholm börja bygga en sådan komplicerad maskin, med de enklaste verktyg som han fick av sin pappa Georg. 1843 hade den unge Edvard byggt den första kompletta programstyrda räknemaskinen med printer i världen! Nu skulle Sverige erbjuda andra länder den senaste tekniken och människoliv skulle räddas…


Denna mångfacetterade historia som börjar i det gamla Babylon, har ingredienser som astronomi, flitiga munkar i kloster, navigation, boktryckarkonst, prestige och vansinne, tryckfrihet, silver och guld, ånga och ekorrar, Charles Dickens och Lord Byron, kärlek, fattigdom, nationalism, frenologi och mycket annat.

3: Teknikens många ansikten.

Välkomna till ett rikt illustrerat collage – med många små okända och osannolika berättelser om människans uppfinningsrikedom på teknikens och naturvetenskapens områden, samt om de problem för människan och naturen som uppstod – av bara farten. Det handlar om en serie nedslag i historien och om bakgrunden till mycket av den teknik vi har idag, om misstag och oanade konsekvenser – och om den ibland krokiga vägen hit.


– Så, vad är teknik egentligen och vad är innovationer? Men koleldning är väl ändå bara bra? Skorsten – vad är det för nymodighet? Min damfrisörska erbjuder röntgenbehandling på avbetalning? Så elefanter gjorde att människan började tillverka plast? Hur kan man spara patientens puls till doktorns nästa besök med ett snöre? Menar ni verkligen att man numera kan göra vackert färgade tyger av smutsigt svart stenkol? En människoliknande docka som rör sig när man säger det åt den – för 2000 år sedan. Jaså självaste grosshandlaren tog eld! Så musiken blev skokräm och räddade liv. Radioaktiva hälsodrycker – där ser man! Henry Ford löste faktiskt ett stort miljöproblem med bilen. Otroligt! Jaså, lysrören låg bakom olyckorna? Oj – giftiga klänningar? Men, hur kan någon göra sådana misstag?

4: Svenska innovatörer.

En berättelse, en kavalkad med många fina bilder, om de första innovatörerna och entreprenörerna som, med olika bakgrund, förutsättningar och drivkrafter, byggde upp Sverige och gjorde vårt lilla land omtalat och respekterat i hela världen. Föreläsningen omfattar tiden från 1650 till idag.


De studerade omgivningen, funderade, skissade, jobbade vid sina skrivbord, i sina laboratorier och verkstäder – och alla drömde de om att lyckas. Men vägen till framgång var ofta svår. En miste synen, några blev bestulna, andra stal, en hamnade i gäldstugan men fick senare nästan en statsbegravning, och en annan drabbades hårt av den ryska revolutionen –Allt är förlorat! 

 

Men de gav inte upp. Många av dem lyckades skapa storföretag baserade på sina innovationer. De satte vårt lilla land på den internationella kartan. Made in Sweden - ett kvalitetsbegrepp. Några svenskar och svenskättlingar gjorde succé på andra sidan Atlanten. Och vissa namn nämns dagligen globalt! Förnamnen Georg, Eric, Carl, Göran, Eva, Christopher, Anders och Ninni säger kanske inte så mycket, men det gör företagsnamn som ASEA, Tetra Pak, SKF och Electrolux. Men efternamnen då? Kom så får ni höra - och se! Välkomna.


5: Människan, klockan och tiden.

Välkomna till en resa i tiden – om tiden! En internationell berättelse, med många bilder, om vår uppfattning av tiden och om hur man försökt förstå och fånga den. Sedan äldsta tider har solen varit vår klocka. På medeltiden kom den mekaniska klockan – nunnor och munkar väcktes av en klingande maskin och snart kunde alla se och höra tiden gå i kyrkornas torn. Kyrkans män lät sig porträtteras med ett ur i bakgrunden – uret var en statussymbol långt före vår tids dyrbara Rolexklockor!


Hör om engelsmannen John Harrisons strävan att vinna det ärofyllda Longitudpriset, instiftat 1714, och om hans fascinerande resa från okänd landsortssnickare till en världsberömd och högt aktad man – en av de främsta urmakarna i världen. Med sin klocka räddade han många människoliv till havs. Hör också den spännande historien om min forskning med syfte att till Heliga Birgitta-jubileet 2003 återskapa ett fungerande klosterur, ett Alarum i järn från 1400-talet och om hur jag, trots svårigheter, lyckades bygga det.


Föreläsningarna omfattar 90 minuter med eller utan paus i mitten

 

Harrisons marinkronometer H4

Trevligt samtal vid fikabordet då Michael föreläste om Christopher Polhem för Pharmaciaveteranerna i Uppsala 2013.


 "Vi fick lyssna till ett synnerligen intressant föredrag".


Polhemsföreläsning 2013 hos Pharmaciaveteranerna i Uppsala. Foto: Rune Björkman